Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Hakkında

Değerli Üyelerimiz,

Vakıf Senedinin 14,15,23, mükerrer 25,55 ve 75. maddelerinde değişiklik yapılması, Senede geçici 46. maddenin eklenmesi ve Sandıklarımızın iştiraki Obaköy AŞ’nin talep ettiği satış yetkisinin görüşülmesini teminen, Emekli Sandığı Vakfımızın Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ekli gündem maddeleri gereğince 08.03.2024 Cuma günü saat 10.00’da Bankamız eski Genel Müdürlük Konferans Salonunda (Atatürk Bulvarı No:207 Kavaklıdere/Ankara) yapılacaktır.

Söz konusu Genel Kurul gündem maddeleri ile ilgili Derneğimizce yapılan özet değerlendirme aşağıda gösterilmiştir.

Buna göre;

1-Değiştirilecek maddelerle ilgili,

-Genel Kurulun Teşkili ve Toplantı Esasları ile ilgili 14.madde ile; tabii delegelerin bu sıfatlarının Genel Kurul sonuna kadar devam edeceği hususu açıklığa kavuşturulmakta ve Genel Kurul toplantılarına yönelik duyuruların şekline ilişkin senede hüküm ilave edilmektedir.

-Genel Kurul Delegelerinin Seçimi ile ilgili 15.madde ile; emekli delege seçimleri hakkında düzenleme yapılarak seçimlerin elektronik ortamda yapılması sağlanmakta ve ayrıca senede delege sıfatının sona ermesine yönelik ilaveler yapılmaktadır.

-Yönetim Kurulu ile ilgili 23.madde ile; Yönetim Kurulu üyeliğini sona erdiren durumlara açıklık getirilmektedir.

-Vakıf Başkanı ile ilgili Mükerrer 25.madde ile; madde başlığı güncel hale getirilerek, Vakfın ihtiyaçları dikkate alınarak maddeye “Vakıf Yönetim Kurulu tarafından Banka dışından da personel alımı yapılabilir” ilave hükmü getirilmektedir.

-Aylıkların ödenme şekli ile ilgili 55.madde ile; SGK tarafından aylıkların erken ödenmesi halinde, Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmek koşulu ile Vakfımızca da erken ödeme yapılmasının mümkün kılınması amaçlanmaktadır.

-Maktu ölüm yardımı ile ilgili 75.madde ile; ödeme esasına açıklık getirilmektedir.

-Geçici 46.madde ile; 08.03.2024 tarihli Olağanüstü Genel Kurulda alınan kararlarla Vakıf Senedi’nin Genel Kurul Delegelerinin Seçimine ilişkin 15.maddesinde yapılan değişikliklerin, tescilini takiben yapılacak ilk olağan genel kurul tarihine kadar, mevcut delegelerin bu sıfatlarının devam edeceği hükme bağlanmaktadır.

2- Her iki Vakfımızın iştiraki olan Obaköy A.Ş.’ne ait Transform Fikirtepe projesinde yer alan 294 adet bağımsız bölüm ile, aynı projede yer alan ÖSGV’ye ait 4 adet ve ESV’ye ait 3 adet ticari bağımsız bölümlerin satılmasına yönelik olarak Obaköy A.Ş.’ye yetki verilmesi hususundaki değerlendirmemiz,

Buna göre;

27.10.2021 tarihli her iki Sandığımızın Olağanüstü Genel Kurul kararları ile İstanbul Fikirtepe’de ki kentsel dönüşüm projesinin kalan kısmının tamamlanabilmesini teminen  kararlar alınmış söz konusu kararlar doğrultusunda Obaköy A.Ş. tarafından gerekli görüşmeler, girişimler yapılmış ancak tüm çabalara rağmen gelişme sağlanamadığı, bu arada projenin müteahhit firması Haldız A.Ş. ile Obaköy A.Ş. arasında yapılan müteaddit görüşmelerden de hiçbir sonuç alınamadığı, sorunun çözümü için Çevre Bakanlığı ile yapılan görüşmeler de Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem nedeniyle sonuçsuz kaldığı, 05.05.2023 tarihinde görsel ve sosyal medya üzerinden projenin Çevre Bakanlığı eliyle Emlak Konut tarafından yapılacağı açıklaması yapıldığı ve 10.05.2023 tarihinde de proje alanına tabelasının asıldığı ancak bugüne kadar bu konuda hiçbir gelişme olmadığı, bilinmektedir.

Projenin özellikle Bakanlığın el koyması ve/veya arsa sahiplerinin müteahhit Haldız A.Ş.’yi azletmesi gibi çok önemli hukuki problemlerinin Obaköy A.Ş.’ye vereceği zarar dikkate alınarak konunun biran önce idari yoldan acilen çözülebilmesi için yaptığımız değerlendirmelerde; satışa konu gayrimenkullerin (294 adet bağımsız bölüm (daire) 3 adeti ESV’ye, 4 adeti  ise ÖSGV’ye ait olmak üzere toplam 7 adet ticari bağımsız bölümün (dükkanın)) güncel değerlerinin; inşaat yapımı protokol koşulları, maliyetler, inşaatın mevcut durumuna ilişkin güncel ekspertiz değeri ve mevduat fırsat maliyetleri de dikkate alınarak belirlenmesi neticesinde ulaşılacak değerden az olmamak üzere satışının uygun olacağı Derneğimizce değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Saygılarımızla.

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği

ESV Olağanüstü Genel Kurul Gündemi

Vakıfbank Personeli Özel Sosyal Güvenlik Hizmetleri Vakfı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Hakkında

Değerli Üyelerimiz,

Bilindiği üzere 32 ana ve 23 geçici maddeden oluşan ÖSGV Vakıf Senedimizin 11.maddesinin B bendinin 4.maddesi hükmü gereğince; Vakıf Senedinin 7 ve 8.maddelerinde yapılacak değişiklikler için, önceden Vakıfbank Yönetim Kurulunun tasvibinin alınması gerekir hükmü gereğince söz konusu maddelerde yapılacak değişiklikler ile ilgili olarak 15.02.2024 tarihinde ÖSGV’ca Vakıfbank Yönetim Kurulunun tasvibi alınmış ve konuya ilişkin ÖSGV’nın ayrıntılı açıklaması 15.02.2024 tarihinde sms ile tüm emeklilerimize duyurulmuş ve ayrıca söz konusu ÖSGV açıklaması, konu hakkında Derneğimizce yapılan açıklamanın ekinde de gösterilmiştir.

Bu kez, yukarıda vurgulanan söz konusu 7 ve 8.maddeler ile birlikte ÖSGV Vakıf Senedinin diğer bazı maddelerinde yapılacak değişiklikler, senede ilave edilecek 3 adet madde ve Obaköy A.Ş. tarafından talep edilen satış yetkisi ile ilgili olarak; 08.03.2024 Cuma günü ekte gösterilen gündem doğrultusunda saat 14.30’da Bankamız eski Genel Müdürlük Binası Konferans Salonunda (Atatürk Bulvarı No:207 Kavaklıdere/Ankara) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılacağı belirtilmektedir.

Söz konusu toplantıda görüşülecek değişikliğe konu 7 ve 8.maddelere ilaveten 2, 3, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 15/B, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25 ve 26.maddeler ve senede ilave edilecek Geçici 24, 25 ve 26.maddeler hakkında özet görüşlerimiz aşağıda gösterilmiştir.

Anılan maddeler içerisinde en önemlileri hiç şüphesiz 7 ve 8.maddelerde devrim niteliğinde yapılacak değişikliklerdir. Diğer maddelerdeki değişikliklere geçmeden önce 7 ve 8.maddelerdeki değişiklik aşağıda bir kez daha açıklanmıştır.

Buna göre;

Halen aynı rakam (3.878 TL) üzerinde uygulanan ve 8.madde hükümleri doğrultusunda yapılan hesaplamalar sonucunda artı değer (oran) çıkması halinde emekli maaşlarına uygulanan söz konusu artı değer (oran) kadar artış yapılan prime esas tavan ücret ile emekli aylığına esas tavan ücretler birbirinden ayrılmış ve söz konusu ücretler 8.maddede açıklanmıştır.

Buna göre;

– Prime esas tavan ücret; brüt asgari ücrete endekslenmiş olup,01.08.2024 tarihinde yürürlükte olacak olan brüt asgari ücret rakamı ne ise o rakam üzerinden Banka prim karşılığı olarak %15, çalışan üye prim kesintisi olarak da %5 oranında aylık prim kesintisi yapılacaktır.

Önümüzdeki dönemlerde brüt asgari ücrete gelen artışlar kadar prim tavan ücreti de otomatik olarak artacaktır.

-Aylığa esas tavan ücret ise 14.000 Liraya yükseltilmekte olup, bu artış emeklilerimizin aylık bağlama oranları doğrultusunda 14.000 Liralık tavanın ½’si (yarısı) üzerinden 01.08.2024 tarihinden itibaren emekli aylıklarına yansıtılacaktır.

Emekli aylıkları aşağıda gösterildiği şekilde pratik olarak da hesaplanabilecektir.

Buna göre;

14.000 Lira, halen uygulanmakta olan 3.878 Liralık tavan ücretin 3.61 katı olduğundan emeklilerimizin halen aldıkları emekli maaşlarını 3.61 ile çarpmaları veya yine halen aldıkları emekli maaşlarını mevcut tavan ücret olan 3.878 Liraya bölerek çıkacak oranı 14.000 Liraya uygulamaları halinde 01.08.2024 tarihinde alacakları maaşları pratik şekilde de hesaplaya bileceklerdir.

Aktüeryal açık olmadığı sürece (ki bu uygulamaya göre bundan böyle aktüeryal açık olmayacağı tarafımızca değerlendirilmektedir.) bundan sonra ki dönemlerde emekli aylıklarımız yıllık TÜFE oranında arttırılacaktır.

Yine 7.madde de yapılacak Banka katkı payı ile ilgili devrim nitelindeki aşağıda gösterilen değişiklik metninde;

-Bankamızın, Vakfa yapacağı prim ödeme oranının; Bankamızın mali şartlarındaki gelişmeleri dikkate alarak kendi Yönetim Kurulu kararı ile değiştirebileceği, ancak işveren primini azaltıcı nitelikteki kararların, Vakfın aktüeryal durumunu sürdürülebilirliği gözetilerek düzenlenecek olan aktüeryal raporun sonuçlarına göre alınacağı ve her halükarda Bankamızın ödeyeceği prim oranının, çalışan üyelerin ödeyeceği prim oranının altına düşürülemeyeceği,

belirtilmekte olup, böylece Banka karşılığının değiştirilmesi kurala bağlanmıştır.

Değişikliğe konu 7 ve 8.maddelerden sonra önemli sayılabilecek diğer maddeler;

-Genel Kurula ilişkin 11.Madde ile; ESV ve ÖSGV’den aynı anda emekli olma koşulu anlamı veren ifadeler düzeltilmiş, delege seçme ve seçilme hakkının çerçevesi çizilmiş, tabii temsilci sıfatının genel kurul sonuna kadar geçerli olduğuna ve senet değişikliklerinin sadece olağanüstü genel kurul toplantısında alınan kararlarla değiştirilebileceği hususlarına açıklık getirilmiştir. Ayrıca iş süreçlerinin belirlenmesi, işleyişin kolaylaştırılması ve tereddütte yol açacak hususların giderilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
Genel Kurul Temsilcisi ifadeleri Delege olarak değiştirilmiştir.

-Genel Kurul Temsilcilerinin seçimi ile ilgili 12.madde ile; çalışan ve emekli delege seçimlerinin, genel esaslar korunmak şartı ile Yönetmelikle düzenlenmesi planlanmıştır. Emekli delege seçimlerinin elektronik ortam aracılığıyla yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapılmıştır.

-Aylıkların ödenme şekli ile ilgili 23.Madde ile; aylık ödemelerin Ramazan ve Kurban Bayramı tarihlerine rastlaması halinde, Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmesi koşuluyla, aylıkların senette belirtilen tarihten önce ödenebilmesine imkân sağlanması amaçlanmıştır.

Yukarıda belirtilen maddelerin dışında değişikliğe konu diğer maddelerde yapılan değişiklikler ile; ifadelere açıklık getirilmiş ve ifadeler düzeltilmiştir.

Yine Olağanüstü Genel Kurul gündeminde yer alan;

Her iki Vakfımızın iştiraki olan Obaköy A.Ş.’nin Transform Fikirtepe projesinde yer alan 294 adet bağımsız bölümü ile Vakfımızın aynı projede yer alan 4 adet ve ESV’in 3 adet ticari bağımsız bölümünün satılması için Obaköy A.Ş.’ye yetki verilmesi hususundaki değerlendirmemiz aşağıda gösterilmiştir.

Buna göre;

27.10.2021 tarihli her iki Sandığımızın Olağanüstü Genel Kurul kararları ile İstanbul Fikirtepe’de ki kentsel dönüşüm projesinin kalan kısmının tamamlanabilmesini teminen kararlar alınmış söz konusu kararlar doğrultusunda Obaköy A.Ş. tarafından gerekli görüşmeler, girişimler yapılmış ancak tüm çabalara rağmen gelişme sağlanamadığı, bu arada projenin müteahhit firması Haldız A.Ş. ile Obaköy A.Ş. arasında yapılan müteaddit görüşmelerden de hiçbir sonuç alınamadığı, sorunun çözümü için Çevre Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin de Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem nedeniyle sonuçsuz kaldığı, 05.05.2023 tarihinde görsel ve sosyal medya da projenin Çevre Bakanlığı kontrolünde Emlak Konut tarafından yapılacağı açıklaması yapıldığı ve 10.05.2023 tarihinde de proje alanına bu manada tabelasının asıldığı ancak bugüne kadar bu konuda da hiçbir gelişme olmadığı, bilinmektedir.

Projenin özellikle Bakanlığın el koyması ve/veya arsa sahiplerinin halen kağıt üzerinde müteahhit olarak görülen Haldız A.Ş.’yi azletmesi gibi çok önemli hukuki problemleri barındırdığı ve bu problemlerin Obaköy A.Ş.’ye kısa vadede vereceği zarar dikkate alınarak konunun biran önce idari yoldan acilen çözülebilmesi için yaptığımız değerlendirmelerde; satışa konu gayrimenkullerin (294 adet bağımsız bölüm (daire) 3 adeti ESV’ye, 4 adeti ise ÖSGV’ye ait olmak üzere toplam 7 adet ticari bağımsız bölümün (dükkanın)) bugünkü değerlerinin; inşaat yapımı protokol koşulları, maliyetler, inşaatın mevcut durumuna ilişkin güncel ekspertiz değerleri ve mevduat fırsat maliyetleri vs. gibi tüm hususlar dikkate alınarak belirlenmesi neticesinde ulaşılacak değerden az olmamak üzere satışının uygun olabileceği Derneğimizce değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Saygılarımızla.

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği

ÖSGV Olağanüstü Genel Kurul Gündemi

ÖSGV 15.02.2024 Tarihli Vakıf Senedine İlişkin Değişiklik Çalışmaları Hakkında Duyuru

Değerli Üyelerimiz,

Bilindiği üzere öteden beri ÖSGV Vakıf Senedinin 7 ve 8 maddelerinin değiştirilmesi için çabalar sürmekteydi.

Bu kez bugün itibariyle sözkonusu maddelerin değiştirilmesine Bankamız Yönetim Kurulu tarafından onay verilmiş olup, konu hakkındaki Sandık Yönetimimizin açıklaması Sandığımız web sayfasında yayınlanmış ve ayrıca aşağıda gösterilmiştir.

Bu muhteşem gelişme nedeniyle başta Bankamız Genel Müdürü Sn. Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH bey olmak üzere Bankamız Yönetim Kuruluna, Sandık Yönetim Kuruluna ve emeği geçen diğer tüm yetkililere; Dernek Yönetimi olarak çok teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği

Değerli Üyelerimiz.

Hepinizin bildiği gibi ÖSGV (VakıfBank Personeli Özel Sosyal Güvenlik Hizmetleri Vakfı), vakıf senedi hükümleri nedeniyle son yıllarda yeteri kadar prim geliri elde edememiş ve yine senet hükümleri doğrultusunda emekli maaşlarında istenilen düzeyde artışlar yapamamıştır.

Bilmenizi isteriz ki, Vakfımız vakfedeni olan T. Vakıflar Bankası TAO, yasal düzenlemelerin izin verdiği ölçüde, her zaman emeklilerimizin yanında olduğunu göstermiş ve bundan sonra da emeklilerimize destek olmaya devam edecektir.

Gelinen aşamada; Vakıf Yönetim Kurulu, Vakfımızın aktüeryal dengesini gözeterek sürdürülebilir, sağlam bir ekonomik yapı içinde prim gelirlerini artırabilmek ve bu doğrultuda emekli aylıklarında iyileştirme yapabilmek amacıyla yoğun bir çalışma süreci geçirmiş ve sonunda çalışmalar güzel bir noktaya getirilmiştir.

Vakıf senedinin, ‘Prim Gelirleri ve Tavan Ücret’ başlıklı 7 ve 8. maddelerinde yapılacak değişiklikler için senet hükümleri gereği VakıfBank Yönetim Kurulu’nun onayının alınması gerekli olup bu doğrultuda ilgili maddelerin değişikliği için Banka Yönetiminden gereken destek alınmış, değişiklik taleplerimiz onaylanmıştır.

Yapılan düzenlemelerle;

– ‘Prime Esas Tavan Ücret’, brüt asgari ücrete endekslenmiş olup 01.08.2024 tarihinde yürürlükte olacak brüt asgari ücrete eşitlenecek ve prim kesintileri Banka payı %15, çalışan üye payı ise %5 olacak şekilde bu tavan üzerinden yapılacaktır.

– ‘Aylığa Esas Tavan Ücret’ ise 14 bin TL’ye yükseltilecek olup bu artış, emekli üyelerimizin aylık bağlama oranları doğrultusunda söz konusu tavanın ½’si üzerinden 01.08.2024 tarihinden itibaren aylıklara yansıtılacaktır. Aktüeryal açık olmadığı sürece bundan sonra emekli aylıkları TÜFE oranında artırılacaktır.

– Bundan sonraki aşamada vakıf senedinin 7 ve 8. maddeleri ile diğer maddelerinde yapılması planlanan değişiklikler Genel Kurul onayına sunulacak ve akabinde mahkeme tescil süreci başlatılacaktır.

– Tüm bu süreci müteakiben değişiklikler, belirtilen tarihten itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

Süreçteki tüm aşamalar ve devamında atılan her adım üyelerimizle şeffaf bir biçimde paylaşılarak gelişmeler bildirilecektir.

Her zaman olduğu gibi bu çalışmalarda da emeklilerimizin yanında olan VakıfBank Yönetim Kurulu’na destekleri için tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz. Konuyu Bankamız Yönetim Kurulu’na sunan ve bu süreçte desteğini esirgemeyen Genel Müdürümüz Sayın Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH’e ve Vakfımız Yönetim Kurulu Üyelerine de ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ayrıca, vakfımız ve banka yönetimi tarafından bilinen ve yakından takip edilen emeklilerimizin sorunlarını, Vakıfbank mensubu olmaya yakışır bir üslup, olgunluk ve sorumluluk bilinci ile dile getiren tüm emeklilerimize ve Vakıflar Bankası Emekliler Derneği Yönetimine de teşekkür ederiz.

Bundan sonraki süreçte, yapılan bu düzenlemelere ek olarak çalışmaları ayrıca devam ettirilen ‘Vakıf+BES modeli’ ile vakıf birikimlerinin BES’e aktarımı sürecinde yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile birlikte üyelerimize daha iyi imkanlar sunmak için çabalarımızın devam edeceğini bildiririz.

Tüm üyelerimize sağlık, mutluluk ve huzurlu günler dileriz.

ÖSGV Yönetim Kurulu

ÖSGV 2024 Yılı Zam Oranı Hakkında

Değerli Üyelerimiz,

ÖSGV’nca, Vakıf Senedinin 8. Maddesine göre 1 Şubat ve 1 Ağustos 2024 tarihlerinde yapılması gereken zam oranlarına ilişkin çalışma aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Buna göre;

Aktüeryal hesaplamalar neticesinde teknik açık çıkmasından ötürü Ocak 2024 maaşlarımıza verilecek zam oranı; 1 Şubat’ta % 16.19 ve 1 Ağustos’ta % 16.19 olmak üzere yılın tamamı için % 32.38’dir.

Görüleceği üzere zam düşük seviyededir. Zammın düşük kalması ve geçmiş yıllardan kaynaklı hatalı yaklaşımların sonucu olarak halen maaşlarımızın da çok düşük seviyelerde olması nedeniyle Derneğimizin, emeklilerimize ilave katkı sağlanmasına yönelik ısrarlı taleplerinin de olumlu katkısıyla geçen yıl olduğu gibi bu yılda bir defaya mahsus olmak üzere kişi başı, (dul-yetim üyeler için dosya başı payları oranında) 3’er bin liralık Sosyal Destek Ödemesi yapılmasına Sandık Yönetim Kurulumuz tarafından karar verilmiş olup, ödeme 1.2.2024 tarihinde (yarın )hesaplarımıza geçecektir. Konu hakkında az önce Sandığımızca tüm emeklilerimize sms gönderilmiştir.

Değerli Üyelerimiz,

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Sandık Yönetim Kurulumuz, her zaman emeklisinin yanında olduğunu göstermiş ve ilgili mevzuat ve ÖSGV Vakıf Senedi hükümleri doğrultusunda yapılabileceğin en azamisini yapmıştır.

Yapılan bu ödeme ile ilgili olarak başta Bankamız Genel Müdürü Sn. Abdi Serdar Üstünsalih Bey olmak üzere, Sandık Yönetimimize ve emeği geçen diğer kişilere; Derneğimiz ve tüm Emeklilerimiz adına çok teşekkür ederiz.

Değerli Üyelerimiz,

Öteden beri Derneğimizce sürdürülen dengeli ve sonuca yönelik yoğun çalışmalarımız; hepimiz için bu aşamada mevcut şartlar dikkate alındığında son derece olumlu şekilde sonuçlanmış olup, çalışmalarımıza önümüzdeki süreçte de aynı şekilde ve aynı kararlılıkla sizlerden aldığımız güçle devam edilecek ve inşallah bu yıl içinde ÖSGV Vakıf Senedinin meşhur 8. Maddesi değiştirilecektir.

Sizlerden ricamız, Derneğimizin; hepimize ait olduğunu unutmadan Derneğimize sahip çıkarak özellikle yeni üye kazanımları ile ilgili olarak bizlere destek olmanızdır. Üye sayımızın artmasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde olası problemlerimizi hep birlikte daha güçlü ve kolay bir şekilde aşarız. Lütfen bu konuda da desteğinizi esirgemeyin ve aktif çaba gösterin.

Bu arada bir hususu daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bilindiği üzere Demokrasilerde doğruya ulaşmanın olmazsa olmazı tabiii ki eleştiridir. Ancak yapılan eleştiriler; eleştiri konusu hususa katkı sağlamak ve varsa yanlışı düzeltmek yönünde olmalıdır. Öylesine ve tutarsız şekilde yapılan eleştirilerin hiçbir anlamı ve kıymeti olmadığı gibi bizleri, hepimizi yıpratmaktan öteye de gitmemektedir. Özellikle kişileri tanımadan hedef alarak hakaret boyutuna varan eleştiriler, değerlendirmeler; hepimizi üzmekte ve bizlere de yakışmamaktadır. Lütfen aynı camianın mensupları olduğumuzu unutmayalım.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda; siz değerli emeklilerimize sağlıklı ve mutlu yaşamlar dileriz.

Saygılarımızla,

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği

ÖSGV 2024 Yılı Zam Hesabı

Mutlu Yıllar

Değerli üyelerimiz,

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. 2023 yılında Ülkemizde bizleri üzen çeşitli konular oldu. Bu konuların en önemlisi, en acısı ve hepimizi derinden üzeni hiç şüphesiz 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve civardaki 7 ilimizi de kapsayan iki büyük depremdir.

Söz konusu depremler neticesinde; aralarında Vakıfbanklı arkadaşlarımız ve kardeşlerimizin de bulunduğu toplam 50.783 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiş ve 107.204 vatandaşımızda yaralanmıştır. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımız ile 2023 yılında aramızdan ayrılan tüm Vakıfbanklı arkadaşlarımıza, kardeşlerimize; bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına; başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Depremin acılarını sarmak üzere harekete geçen kurumlar içerisinde Bankamız ön saflarda yer almış ve hepimizin bildiği üzere çalışanı ve emeklisiyle Vakıfbanklılara sahip çıkmıştır. Bankamızın bu güzel yaklaşımı hepimizi gururlandırarak Vakıfbanklı ruhunu bir kez daha yaşatmıştır.

Değerli üyelerimiz, 2023 yılı içerisinde de ekonomik kriz Ülkemizde artarak devam etti ve diğer tüm kesimlerde olduğu gibi sözkonusu krizden bizler de maalesef fazlasıyla etkilenmeye devam ettik.

Krizin etkilerini azaltmaya yönelik; Derneğimizin, Bankamızın ve Sandıklarımızın yoğun çalışma ve çabaları neticesinde; daha önceki birçok açıklamamızda da belirtildiği üzere; 2023 yılı içerisinde yıllık olarak yasal ödemeler(maaş vs.) dışında kişi başı 25’er bin liralık ilave imkan sağlanmıştır.

Bu imkanın 10’ar bin liralık bölümü (Bilindiği üzere Bankamızca 3 bölüm halinde toplamda 15’er bin lira promosyon ödenmiş olup, halen Ülkemizde en yüksek emekli promosyonu alan grup Bankamız emeklileri olarak bizleriz. Bu ödemenin 5’er bin liralık bölümü yasa gereği, kalan 10’ar bin liralık bölümü ise Bankamızın emeklilerimize jestidir.) Bankamızca 30 Ocak 2023 ve 29 Ekim 2023 tarihlerinde kişi başı 5’er bin lira olarak yapılan ilave promosyon ödemesi,

13’er bin liralık bölümü de, yaklaşık bir yıla yakın uzun uğraşılar neticesinde SGK’dan bir defaya mahsus olmak üzere Emekli Sandığımızca alınan izin doğrultusunda Sandık kaynaklarımızdan 20 Nisan 2023 arefe günü yapılan Sosyal Destek Ödemesi,(Söz konusu ödeme; yaklaşık 16, 5 milyon civarında olduğu bilinen Ülkemiz emeklileri içerisinde sadece ve sadece bizlere yani Vakıfbank emeklilerine yapılmıştır.)

Yaklaşık 2’şer bin liralık bölümü de ÖSGV’nın alt limitini bin lira olarak belirlediği 2’şer maaş tutarındaki Sosyal Yardım Ödemesidir.

Yukarıda ayrıntılı şekilde anlatılan 25’şer bin liralık ilave imkan sadece ve sadece biz Vakıfbank emeklilerine sağlanmıştır.

Bizlere bu imkanı sağlayan, başta Bankamız Genel Müdürü Sn. Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH bey olmak üzere, Sandıklarımız Yönetim Kurulu Başkanımıza, Sandıklarımız Yönetim Kurulu Üyelerine ve emeği geçen diğer tüm taraflara; Derneğimiz adına çok teşekkür ediyoruz.

Mevzuatın izin verdiği ve imkanların oluştuğu sürece bu türden ilave ödemelerin devam etmesini teminen; tüm taraflar nezdindeki girişimlerimize 2024 yılı içinde de yoğun şekilde devam edeceğiz.

Yukarıda anlatıldığı şekilde emeklisine 2023 yılı içerisinde Bankamız ve Sandıklarımız dışında ilave imkan sağlayan diğer tek kurum; çalışanı ve emeklisine; Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle yaklaşık 7 gram altın dağıtan Türkiye İş Bankası olup, onun sağladığı imkanın parasal karşılığı da 12.500.-lira civarında yani bizlere sağlananın yarısı seviyesindedir.

Değerli üyelerimiz,

Tabii ki bu imkanlar yeterli değildir. Gönlümüzden geçen ve her zaman dile getirdiğimiz ve Derneğimizin olmazsa olmazları arasında yer alan eski-yeni emekli maaşlarının düzeltilmesi ve ÖSGV’ın ödediği çok düşük adeta harçlık seviyesine inmiş olan maaşların; gelir ayağı ile meşhur 8. maddede yapılacak düzenleme ile birlikte belli bir zaman dilimi içerisinde makul hale gelmesidir.

Bu konulardaki çalışmalarımıza; ilgili taraflar nezdinde siz değerli üyelerimizden aldığımız destekle aralıksız devam ediyoruz ve 2024 yılı içerisinde özellikle ÖSGV konusunda somut gelişmeler sağlanacağına gönülden inanıyoruz.

Değerli üyelerimiz, Ekim 1985 tarihinden bugüne dim dik ayakta duran Derneğimiz, hepimize aittir. Lütfen bu bilinçte olalım ve Derneğimize hep birlikte sahip çıkalım. Üye sayımızı artırmak için hep birlikte çalışalım. Yarınlarımızın teminatının bir olmaktan geçtiğini ve bunun için de Derneğimize her zamankinden daha fazla sahip çıkılması gerektiğini ve artan üye sayımız ile birlikte daha güçlü olacağımızı hiçbir zaman unutmayalım.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda; 2024 yılının aileleriniz ve sevdiklerinizle birlikte hepinize; sağlık ve mutluluk getirmesini diler, hepinizin yeni yılını kutlarız.

Saygılarımızla.

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e saygısızlık yapan Atamıza olan sevgimizi, saygımızı ölçmeye çalışan Suudi yetkililerini esefle kınıyor, bu saygısızlığa gereken tepkiyi gösteren Ülkemizin güzide kulüpleri Fenerbahçe ve Galatasaray’ı tebrik ediyoruz.

Değil 100 yıl, 1000 yıl da geçse Atamıza olan sevgimiz, saygımız asla bitmeyecektir.

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği
Yönetim Kurulu Adına

38. Yılımız Kutlu Olsun

Değerli Emeklilerimiz,

15 Ekim 1985 tarihinde kurulan Derneğimizin 38. Kuruluş Yıldönümünü 15 Ekim 2023 tarihinin Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle bu yıl 16 Ekim 2023 tarihinden itibaren Genel Merkez ve Şubelerimiz olarak kutlayacağız.

Hepimize kutlu olsun. İnşallah hep birlikte sağlık ve mutluluk içerisinde nice nice yıllara ulaşırız.

Geleneksel hale gelen Emeklilikte 25 yıla ulaşan Dernek Üyelerimize Teşekkür Belgesi verme törenini de her yıl olduğu gibi bu yıl da Şubelerimiz bazında ve Şubelerimizin belirlediği program dahilinde 16 Ekim 2023 tarihinden itibaren yapacağız.

Değerli Emeklilerimiz,

Çalışmalarımızda ve değerlendirmelerimizde; dün olduğu gibi bugün de kurumsal kimliğimizin verdiği ağırlığı ön planda tutarak olayların sıcaklığından kaynaklı duygusal reflekslerde bulunmadan siz değerli üyelerimizden aldığımız güçle objektif değerlendirmeler yapmaya devam ederek, her zaman ortak amacımızın; hepimiz için daha iyiye ulaşmak olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz ve inşallah önümüzdeki süreçlerde daha önce emeklilerimiz, hepimiz için sağladığımız kazanımlara ilaveten ilave kazanımlar sağlayacağız. Bu konuda en ufak bir endişemiz bulunmamaktadır.

Değerli Emeklilerimiz,

Çoğalarak büyüyüp güçlenme hedefimize ulaşabilmek için; hep birlikte çalışarak öncelikle üye sayımızı arttırmak zorundayız. Bu konu Derneğimizin olmazsa olmazı olup, bu hususta Derneğimizin hepimize ait olduğu bilinciyle Derneğimize sahip çıkarak vereceğiniz destek için, şimdiden hepinize teşekkür ederiz.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda, bir kez daha 38. Kuruluş Yıldönümümüz hepimize kutlu olsun. Bu vesileyle başta Değerli Kurucularımız, büyüklerimiz olmak üzere, 38 yıllık süreçte Derneğimiz Genel Merkez ve Şubelerinde görev yapmış, emek harcamış olan ve aramızda bulunan hala bizleri desteklemeye devam eden; tüm büyüklerimize, arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanları ise; saygı ve minnetle anıyoruz.

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği
Genel Merkezi

Sağlık İşleri Whatsapp İletişim Hattı Sağlık İşleri Müdürlüğü Kurulması

Değerli Emeklilerimiz,Emekli Sandığımızın ESV/OSGV Portalında bugün (2 Ekim 2023 Pazartesi) itibariyle yapılan açıklamada;

Üyelerimizin, WhatsApp üzerinden Sağlık İşleri Müdürlüğü ile mesajlaşarak soru ve önerilerini iletebilmeleri, ihtiyaç duydukları hizmetler hakkında hızlı destek alabilmeleri için Whatsapp İletişim Hattı kurulduğu,

Üyelerimiz telefon, mail gibi mevcut iletişim kanallarına ek olarak hafta içi ve hafta sonu (yalnızca acil hallerde) mesai saatleri içinde (09:00-18:00) WhatsApp platformu üzerinden mesajlaşma yolu ile Sağlık İşleri Müdürlüğü ile daha hızlı erişim sağlayabileceği,Üyelerimizin mesajlarında Ad soyad, sicil numarası ve taleplerini kısaca iletmeleri beklendiği,

Belirtilmekte olup, emeklilerimiz için son derece yararlı olacağını düşündüğümüz uygulamaya konulan sözkonusu WhatsApp İletişim Hattı esasları ilgili portaldan aynen alınarak aşağıda gösterilmiştir.

Buna göre;

• Üyelerimiz 0 538 9382636 nolu Sağlık İşleri Müdürlüğü WhatsApp numarasını telefonlarına kaydederek yazışma başlatabilecektir.
• Üyemiz görüşmeyi başlattığında profil resminde VakıfBank ESV ikonunu görecektir.
• Üyelerimizin mesajları hafta içi sorumlu personel tarafından karşılanacak, ilgilisine yönlendirmesi yapılacak, ilgili personelin üyemiz ile iletişime geçmesi yoluyla karşılanacaktır. Hafta sonu ise nöbetçi personel tarafından acil olan durumlarla ilgili üye talepleri karşılanacak, acil olmayan talepler gelmesi halinde talebin hafta içi karşılanacağı üyemize bildirilecektir.
• WhatsApp numaramız, gelen görüntülü ve sesli aramaya, dosya paylaşımına kapalı olacak, grup kurulamayacak ve herhangi bir gruba dahil edilemeyecektir. Sadece yazışma amaçlı kullanılacaktır.

Whatsapp İletişim Hattımıza erişim;

• Haftaiçi (09:00-18:00)
• Haftasonu yalnızca acil durumlarda (09:00-18:00) olmak üzere mesaj yoluyla olacaktır.

Tüm bu açıklamalara https://esv.vakifbank.com.tr/esv_web/duyurular/203/saglik-isleri-whatsapp-iletisi linkinden ulaşılabilecektir.

Bilgilerinize.

Maaş Artışları Hakkında

Değerli Emeklilerimiz,

Bilindiği üzere emeklilerimize yani bizlere, Temmuz ayında yapılması gereken maaş artışı; Ekim 2008’den beri uygulanmakta olan “devir yasası” gereği diğer SGK emeklilerinde de olduğu üzere 6 aylık kümülatif TÜFE oranına göre hesaplanmakta olup, bu oran % 19.77 olarak belirlenmiş ancak 2023 yılı Ocak ayında da uygulandığı gibi Devletimiz tarafından söz konusu orana ilaveten refah payı verileceği açıklanmış ve refah payı dahil belirlenen oran da %25 ile sınırlı kalmıştır.

Yaşanan ağır ekonomik koşullara ve yüksek oranlı hayat pahalılığına rağmen çok düşük olarak belirlenen bu oran; ayrıca devlet memurlarına oransal artışa ilaveten seyyanen verilen 8.077.-Liralık zam da dikkate alındığında çok düşük ve çok komik seviyede kalmıştır.

Bu nedenlerle bu oranın kabul edilmesi Derneğimizce mümkün görülmeyerek oranın düzeltilmesini teminen bilindiği üzere 10 Temmuz 2023 tarihinde; bu konuda işlem yapabilecek yegane merci olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan 600 Milletvekilimizin tamamına; Derneğimizce hazırlanan e-mail gönderilmiş ayrıca söz konusu e-mail birçok emeklimiz tarafından ve Emekli Bankacılar Dernekleri Platformuna üye diğer gruplar ve üyeleri tarafından da yine milletvekillerine iletilmiş ve aynı gün konu hakkında siz değerli emeklilerimize de bilgi verilmişti.

Konuyla ilgili olarak 11.07.2023 tarihli parti grup toplantısında Sayın Devlet Bahçeli, Emeklilere verilen %25 oranındaki zammın Emekliler tarafından düşük bulunduğunu tespit ettiklerini ifade ederek %25 oransal artışa ilaveten aynen devlet memurlarına olduğu gibi 8.077. -Liralık seyyanen maaş artışının tüm emeklilere uygulanmasının teklifleri olduğunu belirtmiştir.

Ancak 12 Temmuz’da başlayıp 13 Temmuz gece yarısında biten Meclis görüşmeleri neticesinde; maalesef emeklilere verilecek zam oranı %25’te sınırlı tutulmuştur.

Belirlenen bu zam oranının; yukarıda vurguladığımız üzere devlet memurlarına verilen zam oranı dikkate alındığında ve mevcut yaşam koşulları değerlendirildiğinde kabul edilmesi mümkün değildir. Ancak bu aşamada; bugünden yarına da bu oranın düzeltilmesi de, sadece TBMM’nin yeni bir karar alması yani KANUNİ DÜZENLEME yapması dışında yasal olarak maalesef olası da değildir.

Bu nedenle bu çok düşük zam oranına mahkum edilen Ülkemizdeki tüm emekli gruplarıyla gerekli görüşmeler yapılarak hep birlikte konu, yasal zeminlerde protesto edilmelidir/edilecektir.

Değerli arkadaşlar, bu dönem % 25 olarak belirlenen düşük zam oranı dışında bilindiği üzere bizlerin;

-Ağırlıklı olarak Temmuz 2002-31.12.2004 arasında verilmeyen maaş zamları nedeniyle oluşan aynı şartlardaki eski-yeni emekli maaş farkları,

-Yine ağırlıklı olarak ÖSGV’na Bankamızın 17 yıl süreyle ödemediği Banka karşılıklarından kaynaklı olduğunu değerlendirdiğimiz ÖSGV düşük maaşlarının düzeltilmesi,

-Devir yasası nedeniyle Ekim 2008’den bu yana Emekli Sandığımızdan alamadığımız maaş artışlarında uygulanan 6 aylık kümülatif enflasyonun % 15’i oranındaki refah payları,

Gibi çok önemli ve acilen çözülmesi gereken problemlerimiz de vardır.

Ancak ÖSGV dışında bu hak kayıplarımızın düzeltilmesi; “devir yasası” uygulaması devam ettiği sürece yasal düzenleme yapılmadan maalesef mümkün değildir.

Bilindiği üzere bizler, diğer 16 sandık gibi SSK’nın geçici 20.maddesi kapsamında kurulmuş Özel Emekli Sandığımızdan maaş almaktayız ve diğer tüm 16 Özel Sandıklar gibi bizim Emekli Sandığımız da; aktüeryal dengesinin müsait olması halinde dahi, Ekim 2008’den itibaren uygulanan “devir yasası” kısıtlamaları, yani yasal kısıtlamalar nedeniyle; SGK’ca belirlenen maaş artış zamları üzerinde maalesef zam verememekte, yukarıda da belirtildiği üzere ağırlıklı olarak Temmuz 2002 – 31.12.2004 arasında emeklilerimize yapılmayan maaş artışlarından kaynaklı olan eski-yeni maaş farklarının düzeltilmesinde herhangi bir iyileştirme vs. yapamamakta ve yine Ekim 2008’den bu yana uygulanamayan refah payı uygulamasını hayata geçirememektedir.

Ayrıca bu konularda sadece Emekli Sandığımızın değil Bankamız üst düzey yönetiminin, Yönetim Kurulunun ve Ortaklarının da herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Buna rağmen Derneğimizin öteden beri sürdürdüğü bu yöndeki taleplerini olumlu şekilde değerlendiren ve emeklilerimize öteden beri katkı sağlamaya yönelik çalışmalar yapan Emekli Sandığımızca; 20.04.2023 tarihinde SGK’dan uzun uğraşılar ve yazılı taleplerine aldıkları olumsuz cevaba rağmen sürdürdükleri ısrarlı girişimleri neticesinde bir defaya mahsus olmak üzere SGK’dan aldıkları izin doğrultusunda; tarihimizde bir ilke imza atılarak emeklilerimize ödenen 13’er bin liralık Sosyal Yardım Ödemesine ilişkin Emekli Sandığımızın SGK’ya muhatap izin yazılarında; intibak dahil olmak üzere emeklilerimiz arasındaki maaş farklarının giderilmesine yönelik talebin de yer aldığı tarafımızca bilinmektedir.

Yeri gelmişken gerek bu ödeme ve gerekse ÖSGV’dan da tarihimizde ilk defa ve yine bir defaya mahsus olmak üzere alt limiti 1.000.-lira olarak belirlenen ve 2 maaşla sınırlı tutulan ve 31.01.2023 tarihinde ödemesi yapılan Sosyal Destek Ödemesi ve 30.01.2023 tarihinde; önceden ödenen 5.000.-liralık promosyona ilaveten 5.000.-lira olarak ödenen ek promosyon için; Başta Bankamız Genel Müdürü Sn. Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH olmak üzere emeği geçen tüm yetkililere tekrar teşekkür ederiz.

Değerli arkadaşlar özellikle yukarıda vurgulandığı üzere ağırlıklı olarak geçmiş dönemlerden kaynaklı emeklilerimizin hak kayıplarının giderilebilmesinin ilk adımını atabilmek için; Dernek olarak, öteden beri bu yasanın (devir yasası) ilgili maddelerinin değiştirilmesi veya yasanın iptal edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve bundan sonrada aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Bu konu ve ÖSGV Vakıf Senedinin özellikle maaş artışlarını sınırlayan 8. nci maddesinin düzeltilmesi Derneğimizin olmazsa olmazıdır.

Sizlerden ricamız, bizlere bu konularda tam destek vermeniz ve daha güçlü olabilmemiz için sayısal çoğunluğumuzu artırmamız hususunda yine bizlere tam destek olarak Derneğimize üye kazandırmanızdır.

Bu konulardaki çalışmalarımızı bir yandan Dernek olarak sürdürürken bir yandan da konuyu birlik ve beraberlik içerisinde daha hızlı çözebilmek amacıyla; “devir yasası”ndan etkilenen diğer 16 Özel Sandığın; Emekli Bankacı Dernekleri Platformuna üye Dernekleriyle öteden beri istişare ve değerlendirmelerimizi devam ettiriyoruz.

Bu değerlendirmeler neticesinde; önümüzdeki zamanlarda inşallah sonuç alabileceğimizi düşünüyoruz ve sonuca ulaşabilmek için de; diğer gruplarla birlikte yasal zeminler içerisinde protesto dahil her türlü yasal girişimlerde bulunmayı planlıyoruz.

Özetle, Emekli Sandığımızın; diğer emekli gruplarından ayrı olarak ve aktüeryal dengesini de dikkate alarak; eski-yeni emekli maaş farklarının düzeltilmesi, 6 şar aylık dönemlerde belirlenen maaş artışlarıyla ilgili olarak SGK’ca belirlenen rakamın üzerinde ilave değerlendirme yapabilmesi ve refah payımızın tekrar uygulanabilmesinin ilk adımı için Ekim 2008’den bu yana uygulanmakta olan “devir yasası”nın iptal edilmesi veya yasanın ilgili maddelerinin değiştirilmesine yönelik Kanuni düzenleme yapılması gerekmekte olup, bunun da adresi ilgili Bakanlıklar ve TBMM’dir.

Hal böyle iken bazı arkadaşlarımız içinde bulundukları sıkıntılı ekonomik ortamında etkisiyle bu konularda Bankamız yetkililerinden ve Yönetim Kurulu Üyelerinden talepte bulunmaktadırlar. Tabi ki hak aramak; demokrasilerin olmazsa olmazıdır.Ancak kaybolan haklarımızı veya hak kayıplarımızı; doğru zamanda ve doğru adreste ararsak başarılı olmamamız için hiçbir sebep yoktur. Yanlış adreslerde taktir edeceğiniz üzere doğrunun bulunması, sonuca ulaşılması mümkün değildir.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda; yukarıda da vurgulandığı üzere öncelikle “devir yasası”nın iptal edilmesi veya yasanın; bizlerin özlük haklarında iyileştirme yapılmasını engelleyen maddelerinde değişiklik yapılmasına yönelik olarak sürdürmekte olduğumuz çalışmalarımıza tam destek vereceğinizi düşünüyor ve neticede hep birlikte geçte olsa sonuç alacağımıza yürekten inanıyoruz.

Bilgilerinize…

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği
Genel Merkezi